Bijna " Fit for Action "
Door: Johan in Soedan
24 Mei 2006 | Soedan, Juba
Zojuist kregen we tijdens het avond-eten een bezoekje van onze UNMO-collega (United Nations Militairy Observer) uit Griekenland die ons mededeelde, dat er morgen iemand van ons mee kon op een 4-daagse patrouille langs de grens met Oeganda. Vertrek 07.30 uur. We hebben even gevraagd of we er over na mochten denken. Het idee sprak ieder van ons wel aan, maar het grootste struikelblok is het gegeven dat we nog niemand van deze groep UNMO’s kennen, dus ook niet weten met wie je in zee gaat. De uitdaging om mee te gaan lag er zeker, maar het verstand vertelde ons dat deze kans zich zeker nog wel een keer zal voordoen en dan weet je ook met wie je op pad gaat. Ieder land heeft namelijk een eigen cultuur en aan variatiet van collega's hebben we niet te klagen.Denk hierbij aan Zambia, Zimbabwe, Malawi, Sri Lanka, Bangladesh, El Salvador, Guinee, Kirgizië, China en een Filippijn.
Reden genoeg dus om eerst de kat uit de boom te kijken omtrent het doen en laten van deze mannen. Natuurlijk willen we als Nederlanders best met elkaar op pad, maar dat is nu niet toegestaan. Als we op patrouille gaan, dient dat altijd met verschillende nationaliteiten te gebeuren (dus 2 Nederlanders samen op pad is uit den boze).
Volgende keer beter denken we maar.
Vandaag hebben we, na een uurtje vertraging, braaf in de klas gezeten en eindelijk een paar zeer interessante lezingen gehad hoe de omstandigheden hier daadwerkelijk zijn. Veel uitdagingen.
Er werd al een beetje gepolst of sommigen van ons geïnteresseerd waren om er een staffunctie bij te doen. We hebben aangegeven dat we eerst eens 2 maanden aan het werk willen en dat ze dan nog eens terug mogen komen. Rond de klok van drie waren we gereed met de lessen en kregen we een auto mee om ons even bezig te houden. Van deze auto hebben we driftig gebruik gemaakt. Met kleine Jo aan het stuur en Jeroen als reisleider, zijn we Juba wezen verkennen. Als Juba de hoofdstad van Zuid Soedan moet worden, dan is er nog een boel te doen. Ik denk dat het dorp niet groter is dan Ermelo. Er is geen enkele geasfalteerde weg te vinden. Overal op straat lopen of liggen geiten. De mensen doen hun behoeften gewoon langs de kant van de weg. De overheidsgebouwen zijn van steen en de rest zijn rieten hutjes (toekels) of andere ondefinieerbare bouwvallen. Voor de beeldvorming heb ik er maar een paar foto’s van de omgeving bijgedaan. Om zeven uur moesten we de auto weer inleveren, omdat het dan al donker wordt. De nacht begint hier gewoon om 19.30 uur (het is dan al donker). We hebben het ritme opgepakt om rond dit tijdstip te gaan eten en uit te buiken. De afgelopen dagen betekende dit dat we dan rond negenen al in onze tent zaten, waar na een half uurtje iedereen toch wel in zijn bedje kruipt. De volgende ochtend 07.00 uur weer op en dan rustig met de dag beginnen. Morgen kunnen we een beetje uitslapen, want onze “taxi” komt ons om 09.15 uur ophalen en als het morgenochtend niet regent, gaan we misschien wel lopend naar HQ. Trouwens het weer was vandaag perfect. Beetje bewolkt en niet te warm.
Dienstmededeling vwb de foto’s:
Gisteren ben ik ongeveer 1 uur bezig geweest om de 9 foto’s bij de site te plaatsen, dus ik denk dat er wel lezers zijn geweest, die wel het bericht hebben gelezen, waarbij niet alle foto’s geplaatst waren. Hou hier dus rekening mee, het gaat helaas niet sneller.
Vandaag was de laatste dag van het TMPT. Voor alle geslaagden: van harte gefeliciteerd.
Ook vandaag de eerste wedstrijd van Jong Oranje meiden volleybal tegen Tsjechië.
Net het berichtje ontvangen dat Daniëlle een 8 heeft gekregen voor haar afstudeerproject. Super gedaan Daan, we hebben hier allemaal even een dansje gedaan.
Tot zover vandaag, en genieten jullie maar allemaal van de vrije dag tijdens Hemelvaart, wij werken wel gewoon door. Tja, iemand moet toch het werk doen ? :p
24 Mei 2006 - 19:54
Nicky:
ik zou het toch doen hoor die patrouille, is toch gaaf,opzich zit er niet zoveel gevaar aan?
en engels kan je dat heb je wel bewezen bij de douane :P .
verbeter me even als ik iets niet snap of verkeerd zeg je gebruikt ook zo'n duur taaltje oom.
alles is hier goed hoor en met het uitje met de familie miste ik toch wel een persoon hoor ;)
groetjes je neef -
24 Mei 2006 - 22:08
Arina Van Der Hammen:
Zet hem op he mannen en vrouw. Jullie doen goed werk.Ik ben blij dat julie het werk doen terwijl wij hemelvaartsdag houden en lekker vrij zijn. Nou patrouilleerse maar met zijn allen en zonder Nederlanders om je heen tijdens dat, maar alles went.
Groetjes vanuit Nederland nl. Wijk en Aalburg. -
24 Mei 2006 - 22:17
Robert (vanaf Terschelling):
Beste buur,
ook vanaf Terschelling volgen wij jouw missie. Alleen heb jij het beter voor elkaar want wij zitten te internetten via bleutooth en PocketPC. Foto's zijn bij ons nog niet aan de orde. Jij/Jullie hebben het dan redelijk voor elkaar met internet. Nu je redelijk gezeteld bent zullen ook denken aan een pakketje. Maar wellicht moeten we ook maar denken aan het vergroten van je foto capiciteit. In ieder geval succes verder met de missie. -
25 Mei 2006 - 06:59
Guus Civpol:
Hallo Johan,
Een betere informatie online punt als jouw site is er niet. keep up the good work
tot snel. -
25 Mei 2006 - 10:03
Jan:
Wee een mooi verhaal Jo.
Wordt vervolgd....
Ga morgen drie dagen naar Barcelona; broer gaat daar trouwen.
Houd moed!
Jan -
25 Mei 2006 - 15:19
Michelle:
Hey Oom!Alles goed? Gelukkig is het nu wat minder warm voor jullie want anders mis je dat zwembad denk ik wel behoorlijk!Het ziet er allemaal wel aardig uit daar. Zullen ze blij mee zijn al dat oranje dalijk!
Gister heb ik op mijn werk mijn eindbeoordeling gehad. Ik ben geslaagd voor de praktijk :D en ook mijn studie is goedgekeurd!Nu nog eindexamen op school in juli en dan hoop ik mijn diploma te hebben :D Gaat snel he?! Nou veel succes nog daar en tot horens.
xxx vanuit Dordt -
25 Mei 2006 - 19:04
Karin Mol:
Mooie foto's trouwens, vooral ook van de dieren... Groeten aan iedereen -
25 Mei 2006 - 21:55
Dennis:
Wie was die VN hotshot op de foto dan?
doe van ardenne de groeten! Neemt ze nog wat leuks mee?
Groeten aan alles en iedereen, ook aan hen die jullie een warm hart toedragen!
Dennis. -
26 Mei 2006 - 10:18
Linda:
Ha die Johan,
Wat gaaf al die prachtige dieren daar. Ook al grote enge spinnen gezien? Wel fijn voor je lijkt me, deze verandering van omgeving na Karthoum. Als er oranje wcpapier is in NL (ik heb het nog niet gezien) is het misschien een idee om dat op te sturen zodat je dat daar langs de kant van de weg uit kan delen? Sla je meteen twee (stront)vliegen in één klap. Tegenover hun boodschap staat dan jou stichtelijke boodschap dat ze vooral voor Nederland moeten juichen tijdens het WK ;).
Daniële en Michelle, van harte gefeliciteerd met jullie studieresultaten!!
Succes verder! -
26 Mei 2006 - 13:13
HansV:
Ik kwam jullie pagina tegen op het internet. Heb er gelijk een linkje naar geplaatst op mijn vredesmissie.tk site. Allemaal een goede missie toegewenst en een veilige thuiskomst.
Groetjes
Hans
(www.vredesmissie.tk
hans_tuzla@hotmail.com)
26 Mei 2006 - 13:16
HansV:
Sloot te snel af.
Trouwens complimenten voor de site. Hoog informatie gehalte en mooie foto's.
Keep on posting!
H -
26 Mei 2006 - 14:00
Rob:
Ha die Bou,
Het is even stil geweest met berichten vanuit de polder maar jouw verhalen worden gelezen.
Ook hier gaat het avontuur beginnen.
Aankomende week toernooi in Dld en aansluitend 2e pinksterdag vertrekken naar Huachuca. Ik heb je adres genoteerd dus vanaf de andere kant van de wereld houden we ook contact.
Groet, de "zijltjes". -
26 Mei 2006 - 14:26
Erik:
hoi, metsteeds meer interresse lees ik je berichten en bekijk de foto's.ergens begin augustus kom ik als cicpol naar sudan(datum onder voorbehoud, zoals je weet). heel leuk en leerzaam om je berichten te lezen. veel succes daar en misschien tot ziens, gr erik -
26 Mei 2006 - 19:31
Hans Goedings:
Beste Johan, hoe is het daar met je in de hitte en het stof ? Je bent inmiddels alweer een tijdje op missie en we beginnen je te missen ! Er gaat nu gelden: uit het oog, maar niet uit het hart. Het BIMS merkt je afwezigheid in alle voorbereidingen richting Arizona en paarse wedstrijdsportperikelen. Alles zal natuurlijk rechtkom maar toch. Op dit moment vangen we een WK vrouwenvoetbal af in NL met 6 ploegen. NL heeft zich inmiddels gekwalificeerd voor de 1/2 finale na winst op Frankrijk (4-0) en Canada (6-0). De kruisfinale komende zondag is tegen DUITSLAND, om alvast even in de WK-sferen te komen. We houden je op de hoogte, komende dinsdag worden de finales gespeeld te Assen. voor nu alvast groeten en hou vol daar.......Hans Goedings -
27 Mei 2006 - 21:50
Collega Van Co:
Ik lees je dagboek met veel plezier, knap zoals je schrijft, het wordt dan echt levend voor ons thuisblijvers. Blij dat Co z'n stoel bij Leen B. heeft kunnen bemachtigen, wil je hem svp de groeten doen en hem vertellen dat we (ik!) hem missen?
En nog even iets anders, je raadt nooit wie hier nu naast me zit en van wie ik jou/jullie de groeten mag doen: Cato Zegel (moeder overste), jou wel bekend? Ik typ nu even wat zij zegt: Hoi Johan en Jeroen. Ben erg onder de indruk van je verslag en heb met spanning over je belevenissen gelezen. Zou jullie graag met een LO/Sport handdoek af willen komen drogen. Terwijl jullie daar hard werken geniet ik van mijn VUT maar ja, ik heb er al 45 jaar werken op zitten. Toch mis ik m'n LO/Sport mannen best wel hoor! Wens jullie heel veel sukses en sterkte. Groetjes en veel liefs, ook aan jullie thuisfront!
Cato -
27 Mei 2006 - 21:52
Collega Van Co (2):
Sorry dat ik net m'n naam niet bij het eerdere berichtje vermeldde, maar Cato zat weer zo te kletsen dat ik het vergat :-).
Beetje lastig voor je om Co de groeten te doen als je niet weet dat ik Audrey heet, toch? -
28 Mei 2006 - 14:13
Jan Welling:
Volg je belevenissen. Heel anders, zo'n uitzending. Groet.