Keek op de week !
Door: Johan in Soedan
15 Juni 2006 | Soedan, Juba
Niet dat er niets te beleven valt, maar op een of andere manier lijkt het erop dat ik tijd tekort kom. Iedere dag is al vanaf 15.30 uur ingevuld door allerlei verplichtingen. Om 15.30 uur de team-evaluatie van de dag en om 16.00 uur (=15.00 uur NL tijd) voor de buis op Amzar-kamp. Na afloop van de eerste wedstrijd snel naar het volleybalveld, voor het dagelijkse potje volleyballen met de andere bewoners op dit kamp (relatie-gericht ballen dus). Om 19.00 uur snel douchen en wederom WK verplichtingen. Tijdens de rust van de tweede wedstrijd wat eten in je gezicht drukken en daarna met een bakkie koffie de positie voor de buis weer innemen. Vanaf 20.45 uur heb ik dan even tijd voor mijzelf ;-) .
Meestal komt het erop neer dat er wederom een douche gepakt wordt. De eerste keer douchen is eigenlijk alleen maar bedoeld om de lichaamslucht na het sporten een beetje draaglijker te maken. ’s Avonds blijft het hier gewoon vies warm (vanavond 19.00 uur = 30 graden) en vochtig. Om je een idee te geven hoe vochtig het hier is: de was moet gewoon in een wasdroger gestopt worden, anders blijft het vochtig. Aan de zelfgemaakte waslijn wordt de kleding alleen maar warm, maar het droogt niet. De kleding op je lichaam is gewoon de hele dag vochtig (zelfs het ondergoed). Overdag verschonen werkt 10 minuten en dan ben je weer terug bij af.
Terug naar de avondinvulling. Na de douche heb ik de keuze om de derde wedstrijd te gaan bekijken of mij terug te trekken onder mijn klamboe. Eerlijk gezegd heb ik me alleen gisteren laten verleiden om naar de wedstrijd Duitsland - Polen te gaan kijken. Reden: er zijn hier net een tiental “verse” Duitse collega’s binnengestroomd, en dan wil ik natuurlijk niet te beroerd zijn om (als “ouwe poep”) als supporter van Polen te gaan functioneren. Ik heb me in ieder geval 90 minuten kunnen uitleven (totdat de Duitsers, uiteraard in de laatste minuut van de wedstrijd, scoorden). De onderlinge relaties zijn in ieder geval weer aangehaald. Ik denk dat de Ivoorkust er morgen 10 onverwachte supporters bijheeft. Het gaat trouwens morgen sowieso een feest worden, want alles wat hier met Afrikaans bloed rondloopt is supporter van de Ivoorkust. De verhouding tussen de supporters zal liggen op 100 voor Afrika en 3 voor Nederland (maar wij hebben wel de meeste aankleding en de beste plaatsen voor de tv :D )
Afgelopen dagen is er niets schokkends gebeurd tijdens de dagelijkse werkzaamheden. De helikoptervlucht van afgelopen maandag is uitgesteld naar a.s. zaterdag. Hiervoor sta ik nog steeds op de lijst, maar ik heb wel door dat deze vlucht niet de hoogste prioriteit heeft gekregen, dus het zal me benieuwen of de vlucht uiteindelijk doorgaat.
Dinsdag had ik “Stand-By” dienst. ’s Middags maar met de collega uit El Salvador een paar foto’s gaan maken van een radarstation in de omgeving van het vliegveld. Niet dat dit nu moest, maar het gaf ons de gelegenheid om eens lekker een ritje door het Afrikaanse landschap te maken. Dus: het aangename met het nuttige verenigen.
Woensdagochtend had ik weer dienst op de luchthaven. Al geruime tijd staat er aan het einde van de landingsbaan een tank, die gepland staat om naar Khartoem overgebracht te worden. Echter, tijdens het naar binnenrijden van deze tank (T55) in het vliegtuig heeft de motor het begeven en ze zijn nu al bijna 8 dagen bezig om de tank te repareren. Tijdens de dienst van afgelopen woensdag heb ik maar eens wat actiefoto’s gemaakt van de bemanning en hun probleempje.
Vandaag (donderdag) geen echte dienst, maar wel een paar veplichte nummertjes. Zo moesten we om 10 uur naar een film over “gedrachtsregels voor VN-personeel” gaan kijken en moesten we om 14.00 uur naar een meeting met de grote VN baas, Jan Pronk. Ik moet zeggen dat ik niet wist wat ik hiervan moest verwachten, maar dat ik uiteindelijk met een goed gevoel ben weggegaan. Het bezoek van Jan Pronk was gericht op een gesprek met de mensen op de werkvloer. Eerst liet hij een aantal commandanten aan het woord, die allemaal een standaard verhaal hadden hoe goed het eigenlijk allemaal wel niet ging. Daarna stelde hij vragen aan de militairy observers en confronteerde de commandanten met problemen die de mensen op de werkvloer ondervonden. Tevens vertelde hij dat hij niet zat te wachten op mooie verhalen, maar dat er zaken gedaan moesten worden. Ik weet zeker dat er een aantal bobo’s zenuwachtig zijn geworden en nu misschien getriggerd zijn om de zaken iets sneller op te pakken.
Morgen (vrijdag) heb ik een sociale-patrouille, hetgeen betekend dat ik de hele dag door Juba en omgeving ga rijden om praatjes te gaan maken met de bevolking. Eigenlijk dus niets meer dan overal in het dorp thee gaan drinken en de lokale economie stimuleren. De batterijen voor de fotocamera zitten al in de oplader, want dit wordt een uitstekende gelegenheid om eens mooie plaatjes te gaan schieten. Gelijk morgen even langs het TNT-kantoor, want vanavond hebben we een berichtje ontvangen dat er morgen weer post voor ons zal klaarliggen.
Zaterdag staat de verkenningsvlucht met de heli op het programma. Of het uiteindelijk allemaal doorgaat zullen we wel zien. Volgende week staan er ook wat meer long-range-patrouilles gepland, dus we komen wel aan onze trekken.
Ook staat er voor dit weekend een verhuizing op het schema. We zullen dan vertrekken van het Amzarkamp naar een eigen appartement in het dorp. In ieder geval scheelt dat ons minstens 1000 dollar in de maand, per persoon, aan verblijfskosten en kunnen we nu zelf bepalen waar en wat we willen gaan eten. Vooral Jolanda is hier enorm blij mee, want als vegetariër is het enorm afzien op het huidige kamp. Tja, we zullen nu wel zelf moeten corveeën, maar we hebben al besloten om de economie alhier nog meer op gang te helpen, door iemand in dienst te nemen die deze werkzaamheden (tegen betaling) voor zijn/haar rekening gaan nemen. We gaan er vanuit dat die ook wel weer iemand weet die goed kan wassen en met een strijkbout om kan gaan. En die zal dan misschien ook wel weer iemand weten die goed kan koken en wie weet, kunnen we op deze manier misschien weer 3 families blij maken met wat “inkomsten uit arbeid”.
Keek op de week:
Allereerst wil ik van hieruit Gert Ruitenberg alle gezondheid, geluk, rust en plezier toewensen tijdens zijn welverdiende “VUT-periode”. Uiteraard ook voor Karin en Martijn 8)
Gert, ik ga steeds meer begrijpen waarom mensen zich thuis voelen in dit deel van de wereld.
Ik hoop dat een van de collega’s, die vrijdag bij hem op bezoek gaat, deze boodschap kan overbrengen, want ik heb helaas geen mailadres beschikbaar.
Ook vanuit deze plaats veel sterkte voor de mannen en meiden van het militaire damesvolleybalteam. Als ik het goed begrijp alleen nog maar winnen van de Amerikanen om daarna de zilveren plak mee naar huis te nemen.
De sportcommissie en het SICT-KL alvast veel sterkte bij de voorbereidingen op het KL kampioenschap schieten. Ik ben zeer benieuwd naar het aantal inschrijvingen na het succes van vorig jaar.
Ineke, alvast van harte gefeliciteerd met je aankomende verjaardag en last, but not least:
Daniëlle veel succes met je voorbereidingen op het uiteindelijke eindgesprek. Nog één keer vlammen en de wereld ligt voor je open ;-)
15 Juni 2006 - 23:01
Dennis!:
Ivoorkust mag dan 100 tegen 3 supp. hebben,...... maar zolang jullie de leeuw niet in zijn(spreekwoordelijke) hempie laten staan,..... komt alles dik in orde!
Keep up the good work! -
16 Juni 2006 - 04:10
Okke Jan, Hans Henk En Marcel:
Nationaal miltair damesteam kansloos tegen China
In de vijfde wedstrijd van het militair wereldkampioenschap te Fort Huachuca (Arizona) USA, moest het nationaal militair damesteam vandaag aantreden tegen China. Het werd getracteerd op een kansloze 3 - 0 nederlaag. China was letterlijk en figuurlijk twee maten te groot voor Nederland en is al zeker van de eerste plaats. Morgen wacht de slotwedstrijd tegen USA. De winnaar zal de zilveren plak in ontvangst mogen nemen. Omdat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn, zal Nederland haar beste beentje voor moeten zetten, om het thuisland te verslaan. -
16 Juni 2006 - 06:26
Linda:
He Johan,
Wat een leuke verhalen allemaal en wat goed dat er altijd foto's bij zitten!
Onvoorstelbaar dat jullie in een appartement met bediening goedkooper uit zijn dan in de fijne tent waar je nu in zit.
Jullie buitenlandse collega's zullen jullie wel missen als jullie gaan verhuizen. Wordt het een stuk rustiger tijdens een WK wedstrijd. Meteen alle vlaggetjes en versieringen weg natuurlijk.
Heel veel plezier vanavond bij de wedstrijd!!! -
16 Juni 2006 - 12:17
Hallo Johan,
Ik neem je keek op de week mee naar Gert.
Gr Abdominal -
16 Juni 2006 - 18:43
Bart:
Hallo Jo,
jou en mijn verwachting zijn niet uitgekomen oa door de vele uitzendingen is het aantal deelnemende ploegen aan het KL schieten een stuk minder dan vorig jaar tot nu toe 25 diemago en maar 7 glock teams. Daar staat tegenover dat we bij het KTV weer 15 ploegen hebben en voor het MVK staat de teller op 164 maar daar komen er nog een stuk of 50 bij. Het international 5kamp kampioenschap is goed verlopen. Anouska Lievaart is individueel knap derde geworden en de heren zijn als team derde geworden. Zo je bent weer op de hoogte.
groeten Bart -
16 Juni 2006 - 19:24
Meine:
Hoi Joh, een eigen appartement is wel lekker en nog geld overhouden ook nog!Ik lees het al, de huishoudelijke klusjes zijn niet aan jou besteed, je hebt er alweer een oplossing voor die de economie ook nog een handje helpt.
Ik ben net terug van het eerste Kentisch-Cup toernooi wat binnen een week wordt georganiseerd, in dit geval door Frankrijk. Ja Frankrijk er als 4e land weer bij en gelijk de cup gewonnen in de finale wedstrijd tegen de Engelsen. Helaas Nederland werd teleurstellend 4e. Verloor in de verlenging met 4-3 van de Belgen.
Was een leuke trip.
De scheids. -
16 Juni 2006 - 19:34
Jan:
Ha die Jo,
Je maakt nog steeds een relaxte indruk, goeie zaak, houden zo. Hopelijk geldt dat ook voor Hein en de rest.
Leuk dat je ook nog op de hoogte bent van de activiteiten in de LOSportorg. Jammer dat je de NM kampioen golf niet gefeliciteerd hebt. Kan altijd nog....
Houd moed!
jan -
17 Juni 2006 - 13:03
André:
Hoi Johan,
Net twee lekker intensieve weken met de vijfkamp achter de rug, heerlijk! Goed van jou dat je de lessen herkenning weer kunt gebruiken om aan te kunnen geven dat je een T55 hebt gezien, toevallig ook nog wat Russische bemanning zien rondzwerven daar. Vergeet je parachute en schietstoel niet voor de helivlucht van vandaag!
Komende week weer genoeg te beleven met Bart, we doen er wel weer verslag van en houden je zodoende met z'n allen op de hoogte. -
17 Juni 2006 - 19:11
OJ, Hans, Henk En Marcel:
Tijdens het militair WK te fort Huachuca (Arizona) USA heeft het Nationaal militair damesteam de strijd om het zilver verloren. In een goed gevulde (1000 toeschouwers) sporthal, werd verloren van het thuisland USA. Nederland vocht voor wat het waard was, maar was deze keer net niet opgewassen tegen het aanvalsgeweld van de USA. De setstanden 25 - 23, 25 - 21 en 25 - 22. Met deze derde plaats heeft Nederland zich geplaatst voor de wereldspelen in India (2007)
Johan, groetjes ook namens de meiden. -
18 Juni 2006 - 13:04
Pannu:
Goed initiatef om te verhuizen. Maar wacht even, mag dit wel van Den Haag. Mij staat iets vaags bij dat alle Nederlanders op het VN kamp moesten blijven voor veiligheidsredenen. Is dat beleid nu weer veranderd? Op het eerste gezicht mag het inhuren van staff de lokale economie stimuleren maar de langere termijn effecten van wanneer jij weer hoog en droog in Nederland zit, zijn niet positief: a) prijsinflatie door de internationalen. Door lokaal te wonen drijf je de prijs omhoog van normale goederen. Kijk naar Haiti, BiH, Afghanistan en Kosovo....alle prijzen zijn omhoog gegaan, b) braindrain - de hulpjes sreken vaak Engels en zijn beter opgeleid. Mankracht wordt dus onttrokken aan de lokale markt en belangrijke taken worden hierdoor dus niet vervuld, c) afhankelijkheid van de lokale economie van de intenationale gemeenschap: nu mogen gezinnen dan wel op jouw portemonnaie draaien maar wat als jullie ineens weg gaan, dan hebben die gezinnen helemaal geen inkomen meer. Niet echt een duurzame oplossing voor hun problemen. Maar ach, jouw problemen (was eten etc) zijn voorlopig opgelost, ook al mag het niet van Den Haag. -
19 Juni 2006 - 04:27
Johan In Soedan:
Hallo Pannu,
Helaas geeft Den Haag geen thuis op onze vragen. Er bestaat misschien zelfs een tactiek om vragen niet te beantwoorden en geen knopen door te hakken. Wanneer wijzelf (de direct betrokkenen) dan zelf knopen moeten doorhakken omdat er nog steeds geen reacties komen, is wat mij betreft het recht van spreken verspeeld. Als je iets te roepen hebt, doe het dan. Helaas pindakaas, maar wij moeten hier door. Helaas komt er uiteraard achteraf altijd een berichtje dat wij “foute dingen” doen. Een beetje zoals jouw reactie :p
Gelukkig is het hier in Juba uitstekend gesteld met de veiligheid in de stad. Ik weet zeker dat Amsterdam gevaarlijker is.
Pannu, volgens mij weet jij hoe het een en ander vwb deze missie in de war steekt (misschien zelfs wel bij betrokken, laat het maar eens horen), vandaar hier een voorbeeld, wat ons twee dagen geleden weer is overkomen.
Na uiteindelijk 5 maanden vragen (misschien zelfs zeuren) om opheldering omtrent onze verlofregeling naar Nederland heeft men twee dagen geleden een beslissing genomen, waar wij uiteindelijk door tijdgebrek, vanwege het uitblijven van de antwoorden, geen gebruik meer van kunnen maken. Uiteindelijk komt het erop neer dat deze vertragende tactiek mijzelf uiteindelijk geld gaat kosten en Den Haag veel geld bespaart. We mogen op rijkskosten in de laatste maand naar huis om verlof op te nemen, maar, helaas pindakaas, we mogen in de laatste maand van de VN het missiegebied niet uit. Briljante oplossing, waar 5 maanden over is nagedacht (verwacht ik). Ons verzoek om dan een retourticket niet op onze naam, maar op de naam van de partner te zetten (kost niets meer en je maak er alleen maar mensen blij mee) kan helaas niet vanwege het “vigerend beleid”. Na alle “flexibiliteitstesten” van ons detachement, de afgelopen 7 maanden, had ik toch meer verwacht van “Den Haag”. Een beetje realiteitszin verteld mij dat ik hier natuurlijk met een luxe probleem te maken heb, aangezien de bevolking hier toch hele andere problemen kennen. Gelukkig heb ik toch het idee dat ik hier in Soedan iets op gang kan brengen, waar ik zelf een bevredigend gevoel aan over hou. Maar door mijn “werkgever, belast met de missie, vanuit Nederland”, voel ik mij behoorlijk in mijn hemd gezet. En als het nou een oranje hemd was geweest :?
Tevens bedankt voor jouw theoretische uiteenzetting hoe wij de economie hier een beetje om zeep aan het helpen zijn, maar ik denk dat de mensen hier daar totaal geen boodschap aan hebben. Zij leven nu een zeer sober bestaan en zitten er zeker niet op te wachten hoe het ze over 10 jaar zal vergaan. Eerlijk gezegd merken we hier dat er twee prijzen gehanteerd worden. Eén voor de locals en één voor de buitenlanders. Ach, wat kan het mij schelen dat de locals goedkoper uit zijn.
Er is echter één zinnetje in jouw verhaal waar ik een raar gevoel bij krijg. Dat wij gaan verhuizen vanwege het eten. Laat ik duidelijk zijn: ik verhuis vanwege het ontbreken van een garantie dat ik deze verplichte kost veilig naar binnen kan werken, zonder dat ik hier ziek van wordt. Tenslotte is er maar één persoon eindverantwoordelijk voor mijn gezondheid, en dat ben ik nog altijd zelf :badgrin:
Deze reactie en bovenstaande reactie zullen over enige tijd uit het dagboek verwijderd worden. Het is de bedoeling dat dit een reisverslag gaat worden van mijn ervaringen tijdens deze missie. Met reactie’s als bovenstaande gaat het straks op een discussieforum lijken en dat is nu net niet de bedoeling. Mochten mensen nu echt de behoefte hebben om discussies op de site te willen opstarten, stuur je reactie dan gerust naar mijn mailadres johaninsoedan@hotmail.com
Uiteraard ga ik er dan wel vanuit dat we niet meer anoniem blijven. -
19 Juni 2006 - 16:35
Jo Jo,
Terecht dat je reageert. Beste stuurlui staan aan wal. Jullie moeten het daar maar rooien en het beste eruit halen naar de mogelijkheden die er zijn. Elke keer lees ik met veel plezier je verhalen. Je schrijft makkelijk weg en is vlot te lezen, zelfs je reactie op een anoniempje. Nogmaals terecht. Afgelopen vrijdag op de uitzwaaiparty van Gert, Karin en Erik Martijn geweest. Je kent de organisatorische kwaliteiten van Gert. Het was dus weer prima geregels in een ongedwongen sfeer. Met veel hulp van de buurtjes was het lekker vertoeven in de tuinen met een hapje en een drankje. Gert vond je berichtje natuurlijk fantastisch. Bij ons gaat natuurlijk alles z'n gangetje. Het is wel stil boven op het kamp zonder al die volleyballers. De dames hebben het goed gedaan, maar van de heren heb ik nog niets vernomen, of heb ik iets gemist. Je merkt dat de vakanties in aantocht zijn. De mei en juni maand was fffn pieken maar in juli wordt het rustig. Harry Askes is al langs geweest en begin juli is het vertoeven op de plek van je bud. Zie weer uit naar je volgende reisverslag.
Gr Abdominal -
19 Juni 2006 - 16:37
Kay:
PS; Johan niet teveel opwinden, rustig blijven 't is al zo warm daar. Ik begrijp je frustraties