Het waren 5 fantastische . . - Reisverslag uit Juba, Soedan van johaninsoedan - WaarBenJij.nu Het waren 5 fantastische . . - Reisverslag uit Juba, Soedan van johaninsoedan - WaarBenJij.nu

Het waren 5 fantastische . .

Door: Johan in Soedan

Blijf op de hoogte en volg

06 Juni 2006 | Soedan, Juba

Het zouden 5 fantastische dagen zijn geweest, maar . . . . . .
Helaas waren de wegen onbegaanbaar geworden vanwege de regen, die de avond ervoor was gevallen.
Voor het vertrek nog even bij de Mines-Office voor de laatste gegevens omtrent de toestand van de weg. De man die mij te woord stond, verbaasde zich toen ik hem vertelde dat we gingen proberen om het plaatsje Lafon te bereiken. Hij had het zelf in het verleden ook al eens geprobeerd, hetgeen niet gelukt was. Volgens hem was het alleen te doen tijdens de droge periode, maar hij hoopte dat het ons toch zal gaan lukken. Vol goede moed zijn we op weg gegaan.
Ons plan was om eerst naar een dorpje verderop te rijden en daar een lokale gids in te huren.
Bij het dorpje aangekomen, waren daar een boel militairen aanwezig. Toevallig kwam een van de soldaten uit Lafon, dus even bij zijn commandant langs om hem voor een tijdje als onze gids mee te geven. Geen enkel probleem! Vol goede moed reden we van de verharde (zand)weg af de bush in. Na zo’n 100 meter konden we een spoor herkennen, dus dat zat wel snor. We vervolgden dit spoor tot het moment dat we, na zo’n 10 km gereden te hebben, voor de eerste keer vast zaten in de modder. Het was geen enkel probleem om deze auto, met behulp van de 35 man tellende Force Protection uit Bangladesh, uit de modder te duwen, dus rustig vervolgden we onze weg.
Echter na 1 km zakte de voorste auto geheel onverwacht tot zijn velgen in de grond. Het bleek gewoon dat we al een tijdje door een moeras hadden gereden. Je zag gewoon dat de auto’s langzaam wegzakten in de blubber. Direct werd het sein gegeven om de auto’s achterwaarts het moeras uit te rijden totdat deze weer op een hardere ondergrond stond. Daarna iedereen weer het moeras in (zonder voertuig natuurlijk) om de voorste auto, die nog steeds vaststond, eruit te trekken/duwen. Het was een vreemde gewaarwording om tijdens deze bergingswerkzaamheden even een pauze in te lassen om een slang de kans te geven een goed onderkomen te zoeken. Misschien was het ook wel wegens zelfbehoud. Helaas natuurlijk niet de camera op de man, maar hij staat in mijn geheugen gegriefd, dus het soort slang hou je nog tegoed.
Na een half uurtje ploeteren in de modder hebben we uiteindelijk het voertuig losgekregen. Toen de gids vertelde dat het verderop misschien nog wel erger zal zijn, zijn we teruggekeerd naar de (zand)weg.Besloten werd om het zo’n 30 km verderop nog eens te proberen, want daar zal ergens ook een “track” lopen naar Lafon (volgens oude mannen in het dorp).
Wij weer op weg en na veel speurwerk eindelijk een spoor gevonden, welke ons zal leiden naar Lafon. Helaas, . . . ook hier na 4 km dezelfde problemen, waardoor we de missie hebben moeten afblazen. Op de kaart waren er geen wegen meer die we konden proberen (er was nog wel een mogelijkheid, maar op die weg liggen er nog veel mijnen, dus daar beginnen we niet aan). Bijkomend voordeel is het gegeven dat we nu een patrouille met een helikopter moeten voorbereiden, om alsnog een bezoekje te gaan brengen aan Lafon.

Vandaag dus een relax dagje, want ik stond niet ingeroosterd. Tijd dus om een bezoekje te brengen aan de kapper op het Bangladeshi-kamp.

Gisteravond nog even met Jolanda en Co de vakantieplanning doorgenomen. Het ziet er aar uit dat we eind van deze maand een paar daagjes richting Entebbe in Uganda gaan afreizen. Ik laat me verrassen, want ik heb de hele organisatie van deze trip in de handen van Jolanda gegeven. Ik vind het wel goed ;-) en ik hoor (hoop ik) wel wanneer ik met mijn tandenborstel klaar moet staan. Inmiddels zijn we ook bezig om een eigen appartement te gaan huren. De eigenaar vraagt hier $ 2500 per maand voor, maar gedeeld door 5 personen (wij drieën, Michail de Griek en een Duitse dame) valt het toch weer mee. Hierover misschien later meer.

• 06 Juni 2006 - 16:03

Bart:

He Jo,

Ik maar denken dat je hard moest werken en dan ben je een beetje met modder aan het spelen. Vandaag je sportdrank en een paar aardigheidjes op de post gedaan. Morgen speedmars, helaas op het laatste moment nog een paar afmeldingen maar ik verwacht een leuk kampioenschap. Aankomend weekend NMK golf met als voorspelling lekker warm met veel zon dus ook dat zal wel goed komen. Hou je haaks,
    groeten uit Baak

• 06 Juni 2006 - 17:39

Maridi Dream Team:

Jullie geven ook snel op.
    Hopelijk meer succes met de helikopter

• 06 Juni 2006 - 18:09

Robert (buur):

Beste Johabn,
    Dachten wij eindelijk andere dingen op Internet te kunnen doen is Bouman na 2 (twee) dagen al weer online. Het wel jammer dat het maar een kort avontuur (sorry werktrip) was. Maar ja per helicopter kunnen dit natuurlijk ook doen ?! Ik heb trouwens nog een oude BOSatlas heb je daar wat aan of moeten het programma VIP's in the Bush sturen :) Het zal overigens wel een mooi verslag worden. Verder de groeten van ons allemaal de kinderen blijven groeien ?! Van het weekend voor het eerst (?!) gezeild; ('ff') wennen voor Texel over AL 14 dagen. Een betere voorbereiding kun je toch niet wensen (ha, ha) Het is niet anders, maar ja kan de sponsoren niet te kort doen. Succes verder; Robert, Mariëlle, Sem&Koen en Luc.

• 06 Juni 2006 - 19:41

Andre:

Hoi Johan,
    Vandaag Bart maar even rust gegund en me bezig gehouden met de opbouw van het handgranaatwerpen voor de vijfkampwedstrijd van volgende week in Schaarsbergen en omgeving.
    Morgen samen naar Breda voor de speedmars. ik hoop dat je niet teveel in de modder hoeft te gaan baggeren en wel op reis kunt!
    Tot het volgende bericht ouwe reus, de slang houden we tegoed.

• 06 Juni 2006 - 20:02

Team Bentiu:

leuk he zo'n 5 daagse trip. Momenteel zitten we in Khartoum. Na 10 dagen vliegen met heli's en fix wing aircrafts hebben we een heerlijke rustdag gekregen. We hebben nu Banga MP eenheden in Juba, Malakal, Abyei, Ed Damazin en Kadugli getraind. Morgen trainen we Khartoum waarna we op 08 juni via Juba naar Wau vliegen. Dan terug naar Khartoum en door naar Kassala. Op 13 juni zijn we klaar met deze missie en hebben ongeveer 100 Bangladeshi getraind. Ik moet zeggen dat we dan wel toe zijn aan een plaatsing in Bentiu. Tot zover was het een mooie ervaring om geheel Sudan te zien in 14 dagen. Heli vliegen is leuk, vooral als het laagvleigen betreft. Ik hoop dat je wat mooie foto's kunt maken, zoals wij dat konden doen.

p.s. tijdens de laatste vlucht van Ed Damazin naar Khartoum heb ik een zak volgekotst. Leuke rollercoaster vlucht met wat onverwachte vertikale koersveranderingen.

SU Edwin

• 07 Juni 2006 - 09:09

Ab Agterbos:

Blijft toch een spectaculaire belevenis, je wordt een ervaren Parijs-Dakar rijder, ik zal je inschrijven voor 2007! Blijf scherp en houdt de moed erin, all the best, Ab.

• 07 Juni 2006 - 15:59

Niek Van Gils:

Ha die Johan, hier vanaf de KMS (9 weken secundaire vorming)de groeten. Je bent er maar druk mee. Hoe zit het daar met de koi's???? Nog een paar aparte soorten gezien in de lokale modderpoel! Leuk te lezen wat je daar allemaal meemaakt. Veel foto's van de omgeving doen me terug denken aan Suriname. Hou je haaks.

• 08 Juni 2006 - 21:09

Kay:

Hallo Johan,
    Ik vind het allemaal fantastisch wat je doet en schrijft. Pak die helikopter vlucht. Ik weet niet of je wat mee krijgt van de resultaten van de meiden van jong oranje, maar zij hebben zich geplaatst voor het EK. Een dolgelukkige meidengroep en JP. In de wedstrijd tegen GER met 3-2 winnen. In de hol van de leeuw, laatste set 15-13. Hou je haaks tot later.

Abdominal

• 09 Juni 2006 - 09:21

Annemarie:

Hoi Kap.

Ik heb net je mailadres (eindelijk) gekregen. Je weet wel druk. Maar doe dan meteen maar een berichtje. Wat een ontzettend leuke web-log heb je. Mijn complimenten.... Leuke verhalen, zou het ook wel willen zien allemaal. Ik zal zo vaak mogelijk eens een berichtje doen. Maar nu weet je in ieder geval dat ik mee kijk.

Groeten Annemarie

• 10 Juni 2006 - 16:18

Ad:

WAar je al niet druk mee kan zijn. De lokale medicijnman weet alles, hou hem te vriend. Een beetje olie en maismeel doet wonderen. En het leuke is dat alles doordraait op deze wereld of je nou wel of niet in Lafon komt. Relax en relativeer!

Groetjes Ad