Op naar de volgende ronde
Door: Johan in Soedan
20 Juni 2006 | Soedan, Juba
Vanavond via Co het bericht ontvangen van Defensie dat ons verzoek om onze verlofreis naar Nederland niet op onze naam te zetten maar op de naam van de partner, is afgewezen. Via deze weg hadden we dan de partners over kunnen laten komen naar het missiegebied, om dan toch nog een beetje vakantiegevoel voor de partners te creëren. Tenslotte maken zij ook deel uit van deze missie. Zeker nadat de zomervakantie in duigen is gevallen, doordat Defensie telkens opnieuw de missie heeft uitgesteld en uiteindelijk de missie met twee maanden heeft verlengd. Volgens ons was dit een redelijk verzoek, waar niemand slechter van wordt, maar wel bijdraagt aan de motivatie en blijk geeft van waardering aan de vele “flexibiliteits testen” (4 x uitstellen van de vertrekdatum) die wij, maar ook het thuisfront heeft moeten ondergaan. Jammer genoeg is het kwartje in Den Haag niet gevallen en voel ik mij behoorlijk in het kruis genomen. Als “goedmakertje” mogen we wel een tweede keer een reis naar huis plannen, alleen blijkt dit een sigaar uit eigen doos, want we hebben niet eens de mogelijkheid om een twee keer naar huis te kunnen. Dit was natuurlijk wel een leuke geste geweest als we dit een maandje geleden te horen hadden gekregen, maar het heeft de leiding 4 maanden (vanaf 6 februari, onze eerste vertrekdatum) gekost om hier een uitspraak over te doen. Extra wrang is het gegeven dat we zelfs eerst een plan voor ons verlof hebben moeten indienen bij Defensie, om daarna te horen krijgen dat we van deze “aanbieding” geen gebruik kunnen maken. Misschien maar goed dat ik nu niet geïnterviewd wordt over de arbeidssatisfactie bij Defensie. Ik zal het landelijke gemiddelde enorm naar beneden halen.
Vrijdag 16 juni
Vandaag een bezoek gebracht aan een IDP-camp (vluchtelingenkamp) in Lolongo, een plaatsje 7 km buiten Juba. Dit kamp is in aanbouw en moet voor a.s. dinsdag klaar zijn om ongeveer 5000 vluchtelingen te kunnen herbergen. Deze mensen zijn nu op weg vanuit Oeganda naar de stad Bor. Een groot probleem op het kamp is het gegeven dat er regelmatig tenten worden gestolen. Uiteraard liggen de daders op het kerkhof. Nu is er een oplossing gevonden om er lokale politie op het kamp te plaatsen. Helaas zijn dit eigenlijk gevangenisbewaarders, die niet weten hoe ze dit aan moeten pakken. Is ook niet zo gek, als je weet dat deze mensen een twee-weekse politieopleiding krijgen en dan voor de leeuwen worden gegooid. Een schone taak is hier weggelegd voor onze collega’s van de UN-Police. We (UNMO’s en UNPolice) hebben nu afgesproken dat we om de twee dagen een kijkje gaan nemen in het kamp, om zo de voortgang te bewaken. Tevens is gebleken dat het kamp eigenlijk helemaal nog niet gereed is om zoveel mensen te herbergen. Er zijn bijvoorbeeld maar 2 waterbronnen aanwezig. Hier hebben we dan weer melding van gemaakt en er is goede hoop dat er binnen zeer korte tijd een aantal extra waterputten worden geslagen. In ieder geval ga ik morgen weer die kant op om te kijken hoe het er voor staat. Uiteraard ben ik ook zeer benieuwd hoe de opvang van deze vluchtelingen is geregeld. Misschien kunnen we de NGO’s (=hulporganisaties zoals bijvoorbeeld UNHCR, UNICEF, WFP e.d.) een handje helpen (tijdens dit schrijven heb ik al begrepen dat ik morgen voor een ander project aangewezen ben, details volgen later).
Bij terugkomst op het hoofdkwartier snel een rapport geschreven en in rap tempo naar de wedstrijd NL-Ivoorkust. Bij aankomst op Amzar lagen er echter ook nog een paar postpakketjes vanuit Nederland. Eén van de pakketjes was perfect getimed. Deze zat namelijk tot de rand gevuld met oranje spul, die gelijk zijn gebruikt om de tent en onszelf opnieuw aan te kleden. Harry Dobber, bedankt alsnog. We hebben ze helemaal gek gemaakt ! (zie foto)
Tijdens de eerste helft waren we blij dat Nederland op voorsprong kwam, want dit snoerde de ongeveer 80 aanwezige Afrikaanse supporters even de mond. Nadat de Ivoorkust de stand terugbrachten naar 2-1, werd de sfeer extra opgevoerd. Reden dus om tijdens de rust ons scherfwerend vest aan te trekken en de helm op te zetten. Tijdens ons rentree werden we met luid gejuich en applaus ontvangen. We hebben weer vrienden gemaakt :)
Vlak voor de wedstrijd werden we trouwens nog aangenaam verrast, toen onze Duitse vrienden spontaan een kratje bier kwamen aanbieden en ons veel succes wensten met de wedstrijd. Uiteindelijk hebben ze het bier zelf allemaal opgedronken, want wij drinken nu eenmaal niet tijdens diensttijd. Zoals je misschien weet, zijn we hier 24 uur per dag inzetbaar.
Na afloop kwamen al die Afrikaanse supporters persoonlijk even langs om ons te feliciteren.
Zaterdag 17 juni
De dag dat we met de helikopter op patrouille gaan naar Lafon.
Om 10 uur melden op het vliegveld en dan om 11.15 uur de lucht in. Jammer van het wachten, maar voor de rest prachtig. De Russische bemanning deed er, tijdens de 40 minuten durende vlucht, van alles aan om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Zelfs de raampjes in de heli gingen open, zodat we alle vrijheid hadden om foto’s te maken. In Lafon aangekomen werden we door alle dorpelingen ontvangen. Deze waren allemaal naar de landingsplaats gekomen om te kijken wat er uit de helikopter tevoorschijn zal komen. In ieder geval had ik, als blanke, enorm veel bekijks en iedereen wilde mij dan ook de hand schudden. Na zo’n 100 mensen op die manier begroet te hebben (er kwamen er steeds meer) heb ik mijn handen maar in de lucht gestoken en ben ik maar in de looppas achter mijn eigen groep aangerend, die inmiddels al een behoorlijk eindje waren doorgelopen. Zoals het hier gebruikelijk is wordt er naar een schaduwrijke boom gezocht en worden er overal en nergens stoelen vandaan getoverd. We hadden bijna drie uur de tijd om gesprekken aan te gaan, voordat de heli ons weer zouden ophalen. Nadat we onszelf hadden geintroduceerd gaven we de belangrijke mensen uit het dorp de kans om hun zegje te doen. Achtereenvolgens waren dit de waarnemende burgervader, de dorpsoudste, iemand van de kerk, de medical assistent, de schoolleraar, een vertegenwoordiger van de jeugd en iemand namens de vrouwen (die we tenslotte zelf hebben aangewezen, omdat ze allemaal te verlegen waren).
In grote lijnen kwam het erop neer dat er in het dorp cholera heerste (ik heb direct onopvallend mijn handen gedesinfecteerd, want na zo’n begroeting weet je maar nooit) en er een enorm tekort is aan medicijnen en voedsel. Sinds maart van dit jaar waren er in het dorp al meer dan 350 mensen overleden aan cholera. Uiteraard nog eens nadrukkelijk aangegeven dat er dus extra zorg besteed dient te worden aan de hygiëne in het dorp en toen we de vraag stelden waar ze hun water vandaan haalden werd er doodleuk geantwoord dat ze hun water rechtstreeks vanuit een riviertje haalden. Op de vraag of ze hun water misschien ook eerst koken, voordat ze het drinken, kregen we als antwoord dat ook hun voorouders dit water ook zonder koken dronken en sommigen er ook oud mee geworden zijn. Hoog tijd dus voor een lesje preventieve geneeskunde.
Tevens was het dorp onbereikbaar voor de buitenwereld (waren we uit eigen ervaring helaas zelf ook al achter gekomen) en lagen er in de omgeving enorm veel mijnen. Aan het mijnenprobleem werd echter al gewerkt, want een eindje verderop stonden een grote groep mannen, die de “uitverkorenen van het dorp” toezongen en er werd voor hen een kleine kerkdienst gehouden, zodat deze uitverkorenen het er heelhuids vanaf zouden brengen. Deze betreffende zes mannen gingen de enige “verharde” weg naar de buitenwereld, zonder professionele hulpmiddelen, proberen mijnenvrij te maken. Ik hoop dat ze deze klus ongeschonden kunnen volbrengen, maar ik heb ik het rapport tevens vermeld dat professionele hulp dringend gewenst is. Morgen nog eens ff checken of hier al actie op is ondernomen. Bij het vertrek nog eens diep in mijn zakken gevoeld en alle snoep en andere etenswaren aan de leraar gegeven (standaard neem ik al extra etenswaren, uit de defensie-voedselpakketten, overal mee naar toe).
Tijdens de terugreis met de heli toch wel even proberen te relativeren. Ikzelf als iemand die het geluk heeft om met een heli over het Afrikaanse landschap te vliegen en een baal heeft van zijn eigen werkgever, terwijl beneden mij een dorpje is, dat pas echte problemen heeft zoals voedsel- en medicijnentekort en een groot gevaar van mijnen, die nog steeds her en der verspreid liggen. Bij terugkeer op het kamp maar mijn uiterste best gedaan om de problemen van Lafon zo goed als mogelijk op papier te zetten en hopen dat er “iemand” in de VN-lijn zit, die deze handschoen oppakt en andere hulporganisaties op het spoor zetten.
Zondag de 18e (vaderdag) mijzelf maar als Duty Officer ingeroosterd. Onze Co is er een paar daagjes tussenuit naar Entebbe (had ook Nederland kunnen zijn :badgrin: ). In ieder geval de zondag lekker gebruikt om eens te msn’en en te skypen met het thuisfront. In ieder geval vloog de dag voorbij.
Maandag had ik de Stand-By dienst, dus op deze dag allerlei andere klusjes gedaan, zoals auto’s aftanken, werkplanning voor komende week maken en bij de collega’s allerlei antivirus scanners geïnstalleerd op hun prive-laptops, want ook de computervirussen zijn hier een behoorlijke plaag geworden.
Dinsdag (vandaag) ga ik mee om een Quick Impact Project af te ronden. Dit is een project, waar, met een speciale motivatie, heel snel een resultaat geboekt kan worden, doordat de commandant de beschikking heeft over een speciaal potje met geld, die hij naar eigen inzicht, zonder bureaucratische rompslomp, mag besteden aan “snelle projecten”. Gek hé, dat alleen met het omzeilen van de bureaucratie de projecten versneld uitgevoerd kunnen worden..
Hmmm, . . . . zouden ze in Den Haag ook niet zo’n speciaal potje hebben, maar dan voor speciale projecten voor het eigen personeel of hun partners ????
Het oudste, motiverende spreekwoord, is misschien wel:
“Niets is moeilijk voor hen die willen en waar een wil is, is een weg”.
Danielle, veel succes morgen met je eindgesprek, ik heb je werkstuk doorgelezen en vond deze veeeeel interessanter dan de toegezonden "vaderdag-tijdschriften".
Sportcommissie, veel succes met de organisatie van de Landmacht schietkampioenschappen.
Meiden en staf militair dames volleybalteam, van herte gefeliciteerd met de bronzen medaille op het wereldkampioenschap.
Laterzzzzzz
20 Juni 2006 - 06:58
Fam.ten Bruggencate:
Hallo buurman Johan,
Wij hebben gisteren van Ankeline je postadres en de naam van je weblog gekregen.We zullen het zeker blijven volgen -
20 Juni 2006 - 10:20
Renée:
Hallo Johan,
Na mijn vakantie even tijd nodig gehad om alle berichten van je te lezen.
Mooie foto's gezien en foto's die je aan het denken zetten. Je signaleert ieder geval de problemen en ik hoop dat er ook wat aan gedaan word
(bijv meer waterputten).
Johan veel sterkte met je werk in Soedan en laat je niet ontmoedigen door allerlei zaken.
Veel kijkplezier naar Oranje in jullie mooie outfit.
Hartelijke groeten, Renée -
20 Juni 2006 - 16:34
André:
Hoi Johan,
Het moet je goed doen dat je zo divers bezig bent momenteel, al is het wel vreselijk balen dat de geplande reis dan niet door kan gaan!
Toch weer knap hoe snel je klikt en omschakelt naar het positieve in je, hou vol ouwe reus.
Getracht je oranjekoorts bij ons op het net te gooien, maar helaas werkt de foto uploadtool nog steeds niet goed!
Morgen lekker op het ISK aan de slag en we zullen zien wie er deze keer met de eer gaat strijken. Hou je taai en pas op voor die Russische vliegers! -
20 Juni 2006 - 16:45
Nicky:
vaderdagtijdschriften ???
laat me raden :D
zijn er toevallig nog argentijnen in het kamp??
want ik denk dat jullie het hele kamp voor morgen al oranjefan hebben gemaakt.
groetjes nicky ;) -
20 Juni 2006 - 17:05
Dennis:
ik als partner zijnde van 1 van de unmis mensen, voel me ook behoorlijk belarzerd door je werkgever Johan,...... om het netjes te houden stop ik nu maar met typen,..... wat een $^&$^*$^^^& grrrrrrrrr! -
20 Juni 2006 - 18:47
Marianne Dobber:
Hallo Johan,
Die bril staat je heel goed bij Harrij stond hij goed maar bij jouw beter.Groetjes en maak je niet druk over de baas, doen wij inmiddels ook niet meer. Blijven lachen. -
20 Juni 2006 - 19:18
Hans:
Hallo Johan
Leuk te lezen dat het daar allemaal zo goed gaat (ondanks de sigaren uit eigen doos van onze baas).
Ik lees met enige onregelmatigheid jullie belevenissen al daar en moet zeggen het zijn bloemrijke verhalen :-)
Gewoon blijven lachen samen, dan zijn de 6(?) maanden ook weer snel om.
Allemaal sterkte daar en gezond weer thuis.
ps. mooie foto's!
Groet,
Hans
(hans_tuzla@hotmail.com)
(www.vredesmissie.tk)
20 Juni 2006 - 20:07
Kay:
Johan fantastische foto's. Het geeft een goede indruk van hoe het daar is en wat je allemaal doet. Ik hoop dat Nederland de finale haalt, want je wordt er steeds knapper op. -
20 Juni 2006 - 20:18
Ruud:
Hoop dat ze jullie nog serieus nemen als je met
die bril en kroon oploopt.
groetjes uit Schijf -
20 Juni 2006 - 20:49
Ankeline:
Dennis, ik sluit me volledig bij je aan :x -
20 Juni 2006 - 22:15
Een Lezer:
Het lijkt erg triest wat je allemaal overkomt. Ik ervaar dat in ieder geval als regelmatige lezer van je site wanneer ik nu je beklag lees. Bedenk: Jij staat niet centraal Johan, misschien dat je dat nog moet leren tijdens je uitzending. Je relativeert zelf al heel knap als je vanuit de helicopter naar beneden kijkt, dat het niet over jouw eten, legering of vakantie gaat. Ik snap je ergernis best wel over de gang van zaken, maar ga alsjeblieft niet afgeven op de regering of je eigen leiding. Narcistisch gedrag is voor de motivatie van jou en je maten niet bevordelijk.
Misschien dat je verwachtingspatroon wat hoog is. Flexibileit blijft het toverwoord, zonder af te geven op anderen. Voel je niet alleen, vele mensen leven met je mee. Niet wij, maar zij (mensen die het echt nodig hebben) staan centraal. Richt je daarop en doe je werk. Daarvoor ben je uitgezonden.
Een zinvolle uitzending verder.
20 Juni 2006 - 22:21
DENNIS:
Fijn dat er lezers zijn, zeker als ze zichzelf zo noemen, wil diegene soms in mijn schoenen staan,....... ik wil gelijk met je ruilen, deze mannen en vrouw daar in Soedan, doen hun best om hun sttentje bij te dragen aan de situatie daar, mogen zij soms geen mens meer zijn??? Flexibiliteit een toverwoord,.... ha dan ken ik er nog 1,... respect of nog 1 personeelszorg,... of,... ach laat maar,.... wel jammer dat je het niet slechts bij lezen houdt, (had je misschien in mijn ogen beter wel kunnen doen) ik word een beetje geprikkeld, zelfs als zgn. thuisfronter,..... succes verder met lezen. en als je met mij in discussie wilt prima, maar niet hier stuur me maar een email gr_dennis@hotmail.com
Sorry Johan, maar ik werd een beetje opstandig! Kijk maar wat je doet, en nu hou ik er over,......
Ik ben trots op jullie daarzo! KEEP UP THE GOOD WORK! -
20 Juni 2006 - 22:36
Hallo Dennis,
Je schrijft: "Misschien wel jammer dat je het niet slechts bij lezen houdt, (had je misschien in mijn ogen beter wel kunnen doen)", en ook schrijf je "succes verder met lezen. en als je met mij in discussie wilt prima, maar niet hier stuur me maar een email gr_dennis@hotmail.com".
Jammer dat er bij jou geen plaats is voor een kritische noot. Ik hou het maar bij het lezen wat je schrijft verder, want dat is volgens jou beter.
Ook ik ben trots op wat onze mensen daar doen, maar dat doet niets af aan mijn reactie. -
20 Juni 2006 - 22:46
PS
"Tijdens de terugreis met de heli toch wel even proberen te relativeren. Ikzelf als iemand die het geluk heeft om met een heli over het Afrikaanse landschap te vliegen en een baal heeft van zijn eigen werkgever, terwijl beneden mij een dorpje is, dat pas echte problemen heeft zoals voedsel- en medicijnentekort en een groot gevaar van mijnen, die nog steeds her en der verspreid liggen."
Knap dat Johan dat inziet! -
20 Juni 2006 - 23:34
Kay:
sorry heren jammer dat het deze kant op gaat. Laat zien wie je bent en verschuil je niet achter lezer, of heeft het misschien met de functie te maken. De site heeft een informatief karakter en geen discussieforum. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om met verlof te kunnen. Voor het thuisfront en voor jezelf. Johan je doet fantastisch werk, hou vol. Later kijk je er dankbaar op terug. Geldt ook voor Ank, Daan en Ber. Je wordt er alleen maar door gesterkt en je doet weer mensenkennis op. Zo zie je maar weer hoe iedereen het beleeft. Anoniem of onder eigen naam.
21 Juni 2006 - 08:30
Nico:
Ik ben blij dat je ons geweldige voetbal team ook daar kunt zien.
Met een plastic oranje kroon op je hoofd in het donker moet toch aantrekkelijk zijn!
Ik las in je berichten dat je je niet verveelt. Wij hier gelukkig ook niet. Blijf daar nog even, dan is de storm hier ook een beetje gaan liggen.
Nou Johan, het gaat je goed, hartelijke groeten,
Nico -
21 Juni 2006 - 12:07
Berry:
Beste "Een lezer"
Zeg dan gewoon nix... zoek even een mooie boom op in de buurt en doe daar je verhaal tegen en niet hier zucht... en wees niet bang dat je je naam tegen die boom zegt hoor, die zal het niet verder vertellen.
21 Juni 2006 - 13:04
Anja Van Dijk (van Jan M Te A):
Ha die Johan, Wat doe je dat toch weer goed! Een eigen site, hele lange berichten om ons op de hoogte te houden van het wel en wee, klasse hoor. Als je dat mijn Jan nog eens uit kunt leggen allemaal, kan hij vast gaan oefenen voor als hij op uitzending moet (hopelijk nog lang niet, maar het zit er toch een keertje aan te komen. Johan, succes met alle werkzaamheden en de uitzending op zich en hartelijke groeten uit Amersfoort (uiteraard ook van Jan, Timo en Britt), ook voor jouw thuisfront uiteraard!
Anja -
21 Juni 2006 - 18:16
Michie:
Hoi Oompie.
Bedankt voor de foto's. Ik kreeg er echt een beetje de kriebels van. Erg mooi om te zien hoe dankbaar die mensen zijn met iets wat voor ons vanzelfsprekend klinkt. Enne ik moet ook even zeggen dat ik heel trots op jullie ben wat jullie allemaal voor die mensen doen!Jullie zijn tenslotte niet daarheen vertrokken voor jullie zelf maar voor de mensen die het hard nodig hebben!En voor dat harde werken mag er best iets tegenoverstaan!!!
Nou straks ook voetballen kijken?? Zo ja have fun! En tot schrijfs. xxx je nichie Michelle. -
22 Juni 2006 - 17:25
Djessie:
hai ome johan
hier een berichtje van je neefje.
wij hebben de nieuwe foto's al gezien.
maar mijn vraag is?
wat zeg je tegen die kindjes.
groetjes djessie -
24 Juni 2006 - 13:16
Bart:
Hallo Jo,
Zowel het KL schieten als het KTV goed verlopen, volgende week MVK met tot nu toe 237 deenemers het zullen wel twee lange dagen worden. Dan nog een weekje vergaderen en dan.... lekker even uitrusten vier weken vakantie!! Hou je haaks en nog een vraagje, wanneer begin je met het afvallen??
groeten Bart
groeten Bart