Beterschap . . . . . . - Reisverslag uit Juba, Soedan van johaninsoedan - WaarBenJij.nu Beterschap . . . . . . - Reisverslag uit Juba, Soedan van johaninsoedan - WaarBenJij.nu

Beterschap . . . . . .

Door: Johan in Soedan

Blijf op de hoogte en volg

14 Juli 2006 | Soedan, Juba

Alweer een tijdje geleden, dus dat moet ik even uitleggen :)

Vanaf eind vorige week was er hier op de teamsite nou niet echt veel bijzonders gebeurd. Naast de gebruikelijke luchthaven- en standby-patrouilles gaat het leven hier zijn gewone gangetje. Het blijft trouwens nog steeds een rare ervaring als je ziet hoe het militaire personenvervoer is geregeld. Eerst wordt het vliegtuig volgestopt met materiaal, daarna mogen de militairen instappen en als laatste de gezinsleden. Als je pech hebt (meestal dus), dan sluit het vliegtuig zijn deuren en staat het gezin van de militair nog buiten, terwijl manlief in het vliegtuig zit. Er zit dan voor de vrouw niets anders op, dan het de volgende dag weer te proberen, om een plekje in het vliegtuig te bemachtigen. Uiteraard is de concurrentie moordend, want bij iedere "personeelsvlucht" komen er dus ook weer meer gezinsleden naar het vliegveld.
Het gerucht gaat dat dit ook een goedkope manier is voor sommige militairen om van hun “zuidelijke” vrouw af te komen. Als je de vrouw zonder geld en “trouwakte” achterlaat, dan rest er eigenlijk niets anders voor haar om weer terug te gaan naar haar eigen familie en daar proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Gelukkig zijn er hier allerlei organisaties die dit probleem proberen op te lossen.

Afgelopen maandag nog wel ff met Co naar de arts geweest, om zijn bloed te laten controleren op malaria, omdat hij al een paar daagjes “grieperig” was. Na twee nachtjes in het hospitaal en 3 testjes verder bleek gelukkig dat hij geen malaria onder de leden heeft. Inmiddels is hij helemaal opgeknapt en is hij alweer druk bezig om iedereen te bestoken met allerlei mailtjes :o

Afgelopen dinsdagavond werden we opgeschrikt door de melding dat één van onze collega “observer” (Commander Mara, uit Guinea), was aangereden door een auto. Hij wilde een weg oversteken, maar werd gegrepen door een busje (zonder licht). Hij is met spoed naar ons Bangladesh hospitaal gebracht en nog diezelfde avond geopereerd aan zijn hoofd (16 hechtingen) en been (open wond en gebroken). Inmiddels verkeerd hij buiten levensgevaar en is hij ook alweer geopereerd aan zijn bovenarm, die gebroken was en opnieuw gezet moest worden. Deze operatie hebben ze de volgende dag pas uitgevoerd, omdat er geen bloed meer voorradig was. Dit probleempje hebben ze opgelost door iedereen van de teamsite met bloedgroep O+ naar het hospitaal te sturen om bloed af te staan. De dader was na het ongeval doorgereden, maar inmiddels hebben ze hem al gearresteerd. In ieder geval gaat het met de patiënt alweer wat beter en probeert hij gelukkig alles vanuit de positieve kant te benaderen. In ieder geval is hij blij dat hij het overleefd heeft. Verwacht wordt dat hij nog 6 tot 8 weken in het hospitaal moet verblijven en ik kan je verzekeren dat dit hier beslist geen pretje, maar een hele opgave is. Hij ligt nu nog op de intensive care, wat hier gewoon betekend dat je bed in een lege keet staat, met een Bangladesh verpleger in een hoekje op een stoel.
Mochten er nog lezers zijn, die ergens een “beterschap kaartje” in de la hebben liggen, schroom je dan niet om deze te sturen naar:

Cdr Fadama Mara,
p/a Capt Bouman,
1(NL) sector 1 UNMIS,
NAPO 17,
3509 VP Utrecht (een simpele postzegel is dus voldoende)

Ik weet zeker dat de afzender een enorme bijdrage kan leveren aan het herstel van onze collega. De Nederlandse teksten op de kaartjes zullen we wel voor hem aan het ziekbed vertalen.
Ennuhh . . hoe gekker het kaartje, hoe mooier. We rekenen een beetje op jullie bijdrage, want hier zijn helaas geen kaartjes te verkrijgen.
Trouwens, deze zeer gewaardeerde collega verdient het gewoon om wat extra aandacht te krijgen, dus kom op met die kaartjes.
Laat eens zien dat Nederland geen voetbal nodig heeft om eens iets geks te doen :roll:

Vanaf woensdag ben ik trouwens bezig geweest om de eenheden in Juba in kaart te brengen, hetgeen eigenlijk inhoudt dat we er bijna een compleet personeelssysteem, inclusief “pasfoto’s” aan het opbouwen zijn. Een redelijk intensieve klus, omdat je iedere militair persoonlijk aan je tafeltje krijgt en je hem de hemd van het lijf moet vragen. Bijkomend nadeel is dat het merendeel geen engels spreekt (en al helemaal niet kunnen schrijven) en sommigen weten zelfs niet eens hun leeftijd, of waar ze vandaag komen. Als ik ze aan het einde om een handtekening vraag, dan heb ik zelfs het idee dat sommigen van hen voor het eerst een pen in handen hebben. Ik heb er zelfs een paar gezien die gewoon bang waren om de pen op het papier te drukken. Toch wel weer een momentje ter bezinning als je iemand heel erg zenuwachtig ziet worden, omdat hij een handtekening moet zetten, hetgeen betekend dat dit meestal uitmond in een bibberig streepje in een vakje van 3 x 3 cm.
Wat wel heel leuk is om te doen zijn de foto’s maken. Iedereen mag dan op een gereedstaande stoel gaan zitten en dan zie je gewoon dat ze hun meest stoere gezicht opzetten, om daarna in lachen uit te barsten als ze geflitst worden. Het flitsen is trouwens pure noodzaak, want anders zijn de gezichten, door hun zwarte huid, gewoon niet van elkaar te onderscheiden. Zelf vind ik de opzettelijk aangebrachte littekens van sommige militairen wel heel indrukwekkend (zie foto). Inmiddels draaien we er zo’n 100 militairen per dag doorheen en ik ben heel benieuwd wanneer dit project afgerond is, want volgens de laatste berekeningen lopen er hier zo’n 4500 militairen in onze sector rond.

Vandaag een administratief dagje, want uiteindelijk moeten alle gegevens ook nog eens verwerkt worden in de PC. Zojuist ook nog te horen gekregen dat ik waarschijnlijk een ritje van 8 dagen ga maken door het westen van Zuid Soedan. Hierbij doen we 2 westelijke teamsites (Yei en Maridi) aan, dus met een beetje geluk ga ik op visite bij Jeroen en Hein in Maridi. We zullen het wel zien wat er uiteindelijk van terecht komt, want de ervaring is er inmiddels dat er enorm veel plannen gemaakt worden, die eigenlijk maar mondjesmaat uitgevoerd kunnen worden. Is eigenlijk ook niet helemaal raar, als je weet dat we inmiddels 35 UNMO’s op de teamsite zijn geplaatst, en er maar 8 voertuigen beschikbaar zijn om het werk mee te doen (en die dan ook nog eens op zijn tijd in onderhoud moeten).

In ieder geval hoef ik mij voorlopig niet te vervelen en gaan de dagen snel voorbij. Volgende week zit de helft van de uitzendtijd erop en vanaf 3 augustus lekker op vakantie met Ank (en Dennis en Jolanda) in Kenia en Tanzania. Ik heb er zin in !!!

Uiteraard via deze weg nog ff de verjaardagen doornemen.
Stephanie en Michelle (de twee allertofste nichtjes die je maar kan hebben en beiden trouwe lezers van de site :lol: ) alvast gefeliciteerd met jullie verjaardag. Ook schoonmama gefeliciteerd met je 40e verjaardag (een jaartje liegen kan nooit kwaad :-D ). Voor de zekerheid ook nog maar even de verjaardagen van volgende week, want ik weet niet wanneer ik weer een internetverbinding tot stand kan brengen, dus . . .
Jacqueline en Henk: alvast van Harte !!!!

• 14 Juli 2006 - 13:50

Jose Bosscha:

hoi johan,
    Een erg leuk idee om kaarten te sturen, we hebben er altijd wel een paar op voorraad.Ik geniet altijd van je schrijfkunst en fotomateriaal.groeten jose.

• 14 Juli 2006 - 14:37

Marianne:

Hallo Johan
    ik lees met plezier jouw verhalen en krijg hierdoor een aardig beeld wat jullie daar zoal doen.Wij hebben het druk met alle weblogs bij te houden ,wel grappig hoe een ieder het beleefd.Groeten Marianne vrouw van Harry .

• 14 Juli 2006 - 14:39

Stephanie:

Bedankt hoor :D.. vanacht lekker op vakantie, dus je moet 3 weken lang 5 trouwe lezers missen, helaas!Geniet van je vakantie met tante ankeline ! liefs

• 14 Juli 2006 - 14:50

Maridi Dream Team:

Zal maar niet naar de operationele noodzaak vragen van jullie bezoek maar je bent welkom mits je ook meteen de post mee neemt.

• 14 Juli 2006 - 15:22

Michelle:

Vond het erg leuk om zo met je te hebben gekletst zondag op Ber zijn verjaardag. Steef heeft uitgevonden dat ik op de één of andere manier toch via mijn laptop kan praten dus wie weet spreken we elkaar nog eens een keer op die manier.
    Wij dachten vanochtend ook : ..we nemen mee... haha past er allemaal maar net in hoor ;) Nou alvast heel veel plezier in Kenia maar dat zal vast wel lukken. Tot over 3 weken! En bedankt voor de felicitaties :D Dikke kus Michelle.

• 14 Juli 2006 - 21:39

Anja:

Johan, we gaan morgen meteen een kaartje sturen.

Anja Hengeveld

• 15 Juli 2006 - 16:10

Diny:

Het kaartje is op de bus!!
    Gr. Diny Daniëls

• 15 Juli 2006 - 18:30

Nico Spreij:

lees nog steeds met veel plezier je belevenissen. V.w.v. de reorg LO/Sportorg zijn er veel vragen gesteld en moeten veel nieuwe fofe's geschreven worden. De sportcommissie staat echter niet ter discussie. Heb nog een gesprek gehad of je ook in aanmerking kon komen voor de fie van C-DTS. Nadat duidelijk was dat het een maj moest zijn en/of een bevorderbare kapitein, heb ik niet de moeite genomen je te informeren. Uiteraard had je via Bart ook al e.e.a. gehoord. V.w.b. Bart, die doet het voor zover ik hoor en zie hartstikke goed en is nu lekker op vakantie. Gegory zit in een wak. Afgelopen weekeinde ben ik nog wezen kijken bij de Nederlandse kampioenschappen, maar het was wederom geen limiet. Ik denk dat hij de pijp aan maarten gaat geven v.w.b. plaatsing voor het WK. V.w.b. de reorg breken nu de spannenste periode aan. Het aantal fies is zeker, maar we zitten nu volop in de functiewaardering. Wij hebben de voorzet gegeven hoe wij het willen. NU is het aan fuwa om vast te stellen of we dat ook krijgen. Je zult begrijpen dat hier een paar man weer aardig aan de bak zijn om alle fofe's te herschrijven en zodanig dat we er ook uithalen wat we willen. Dat wordt in een aantal gevallen een hele kluif. Zo, hier laat ik het even bij. Het ga je goed en doe Co de groeten van me.

Nico Spreij

• 15 Juli 2006 - 20:46

Richard:

Hallo Johan,
    Een geweldige site. Ondanks de drukte i.v.m. de voorbereiding van onze vakantie, heb ik toch de tijd genomen om wederom je site te bezoeken. Je vermaakt je zeker, ondanks je kritische noten tussen de regels door.
    Je verhaal hoeft zeker niet in de Zandloper herhaald te worden, want (bijna) iedereen heeft je site gevonden. Mijn complimenten. Het leest gemakkelijk weg en geeft een goed beeld van je werkzaamheden.
    Ga zo door en voorzichtig

Groetjes Richard & Mirjam

P.S.: Kaartje voor Fadama Mara is onderweg

• 16 Juli 2006 - 11:17

Robert (koi):

He kerel hoest nou daar in soedan.
    Zo te lezen vermaak jeje perfect.
    het is leuk om te lezen hoe het daar een beetje eraan toe gaat.
    Jammer dat jullie geen logistiek nodig hebben kom graag naar je toe.
    Voor de rest succes en sterkte en spreken elkaar wel weer groetjes.

Robertkoi

• 16 Juli 2006 - 19:37

Robert (buur):

Na lange stilte weer een berichtje van ons. Jouw berichten komen regelmatige welke wij, waar we ook zijn, lezen. Maar het is goed te lezen dat je draai heb gevonden. Zo gaat de periode sneller. En dan de vakantie nog tegemoed, ook hier aan de Vondellaan wordt er naar uitgekeken. (Maar met al die vrije tijd van de buurvrouw heeft ze ook weer een verzetje) Hoewel jouw auto, vooral weekends, meestal afwezig is. Verder loopt hier de temperatuur ook al weer in richting de gem. 30 graden. Je zult net zien dat het mooie weer hier op is als wij weer naar Terschelling gaan. Daar heb jij en Ank straks waarschijnlijk geen last van.

Groetjes van buurtjes.

• 16 Juli 2006 - 19:59

Audrey:

Kaartje is onderweg hoor.
    Audrey
    (collega van Co)

• 17 Juli 2006 - 07:50

Johan In Soedan:

Vanmorgenvroeg vertrokken voor de bovengenoemde 8-daagse "tour".
    Dinsdagavond weer terug op de basis.
    Voor iedereen die het aangaat:
    Alvast Prettige Vakantie !!
    Johan

• 18 Juli 2006 - 10:21

Ad Stuurop:

Hoi Johan,
    Altijd al geweten dat je jouw verhaal goed en duidelijk over kunt brengen. Lees regelmatig je uitzendbelevenissen. Ook je relativerende commentaar is zuiver en humoristisch. Klasse. Ook is het goed om te lezen dat je nog steeds gezond bent. Houden zo !!! Blijf scherp.
    "Sportgroeten"

• 18 Juli 2006 - 16:41

Hetty En Frits:

Héééééé buurman
    Hetty zit lekker met Elly in Spanje dus heb ik het rijk alleen. Wel een paar probleempjes met de honden. Door de hitte gaan ze op de tocht liggen. Nu hebben ze beide een ontstoken oog.
    Op dit moment is het hier gillend heet. 38 gr. op mijn metertje. Hbe net je bericht gelezen. Vreemd genoeg krijg ik bij het openen van jouw verhalen een virusmelding. Heb je er daar een paar gevangen.
    Zo, hou je taai, doe ze daar de broek. Groetjes van 450.

• 26 Juli 2006 - 11:36

Nico:

Johan, een leuk wormpje die laatste foto, toch wel erg uitvergroot hoop ik? Anders moet je er een paar meenemen voor mijn cichliden, dan hoef ik niet te voeren tijdens mijn vakantie.
    Hebben ze daar geen walibi's? als de ARBO dit ziet hebben ze de komende 100 jaar maximaal werk.
    Ik weet niet hoe warm het daar is, hier is het dagelijks 25-32 graden, het went wel moet ik zeggen. Maar de toekomst is altijd koeler en regen. Dat zal daar wel niet zo zijn! Maar daar ben je ondertussen wel aan gewend hoop ik. Zoals die militairen zitten te wachten in de zon, ga jij dat ook doen?
    Ik hoop dat jullie een goede vakantie hebben in Kenia, de helft zit er dan op sterkte en kijk uit voor olifanten.....

Sportgroeten,
    nico

• 27 Juli 2006 - 11:18

Renée:

Hallo Johan,
    De kaart naar je collega heb ik verstuurd, een goed idee van je. Verder wens ik jullie een fijne verlof-periode in Kenia en Tanzania toe.

Groeten, Renée en Lex

• 27 Juli 2006 - 20:42

Pa En Ma Bouman:

Groetjes vanuit Utah
    hier ook 41 graden

• 15 Augustus 2006 - 07:23

Dick \'s Gravemade:

Hallo Johan,

Alles OK? Wat een geweldige site heb je gemaakt. Hopelijk kun je er veel tijd aan besteden in die zandbak!
    Even een vraag mijnerzijds. Ik wil je hierbij uitnodigen voor mijn afscheid op 26-10-06. Hopelijk ben je dan al weer terug. Laat mij even weten of het mogelijk is. (Kan ik rekening houden met de inkoop van extra VIS! (Grapje!!).

Vriendelijke Sportgroeten,

Dick \'s Gravemade